Med Barnets Lov skal der ikke altid laves en handleplan, når kommunen iværksætter støtte, som der skulle med serviceloven. Til gengæld skal formålet med støtten og støttens varighed fremgå tydeligt af selve afgørelsen.
Når kommunen iværksætter forebyggende støtte, f.eks. familiebehandling eller en kontaktperson, kan man udarbejde en såkaldt Barnets plan eller Ungeplan, hvor der står lidt mere om, hvad målet med støtten er. Barnet, den unge eller familien kan altid bede om at få lavet en plan, men det er i sidste ende op til børne- og ungerådgiveren, om den skal laves.
I sager, hvor barnet eller den unge anbringes uden for hjemmet, skal der altid laves en Barnets plan/Ungeplan. Ved anbringelser med samtykke skal planen være udarbejdet senest tre måneder efter afgørelse, og ved anbringelse uden samtykke skal planen være udarbejdet før afgørelsestidspunktet.
Opfølgning
Uanset hvilken støtte kommunen iværksætter, skal den første opfølgning ske efter 3 måneder. Her skal kommunen forholde sig til, hvordan det går, om det stadig er den rigtige støtte, der er iværksat, og hvordan resten af opfølgningen skal ske.
I anbringelsessager skal kommunen stadig følge op på anbringelsesstedet to gange om året. Det er det, der hedder det personrettede tilsyn. Her skal der med Barnets Lov deltage to børne- og ungerådgivere. Det skal bidrage til kontinuitet i barnets eller den unges liv forstået på den måde, at hvis én børne- og ungerådgiverene f.eks. er syg, aflyses et tilsynsbesøg ikke.