Mad og Måltid

PlejeGribskov har tre produktionskøkkener hvor der bliver lavet hjemmelavet mad til vores beboere på centrene, samt til Café Appetit

Cafe Appetit kan bruges af borgere, gæster og personalet. 
Der arrangeres fællesspisning ca. 10 gange årligt, som afholdes samme dag på alle tre centre.

Maden er ernæringsmæssigt sammensat sådan at den overholder sundhedsfaglige anbefalinger. Vi sammensætter menuerne efter de 4 årstider og anvender sæsonens råvarer som er blevet beskrevet i vores måltidspolitik.

Det gode måltid

Vi arbejder med det gode måltid som er udviklet i samarbejde med personale og beboere. Her tænker vi både på at maden veltilberedt og æstetisk, og på rammerne omkring måltidet er så hjemlige som muligt, med fokus på borddækning, servering og samvær. Vi har fokus på at fejre de traditionelle højtider hvor menuen er tilpasset højtiden.

Valg muligheder

Borgerne får hver 14. dag en menuplan hvor de har mulighed for at vælge mellem dagens ret eller en af de fem livretter samt dagens biret, som kan være enten en forret eller en dessert. Der afholdes måltidsgruppemøder hvor borgere og familie og venner kan deltage, her kan man komme med ris og ros til det kostfaglige personale. På de møder har man også mulighed for at fremsige ønsker til menuerne.

Special kost

Maden og måltidet skal favne borgernes ønsker og behov. Vi har stor fokus på borgere med særlige ernæringsmæssige behov. Det kan være eksempelvis diabetikere, småtspisende og dialysepatienter mm. Som aftales i samarbejde med vores kliniske diætist

Helsingegården

Parkvænget 20, 3200 Helsinge

Tlf: 7249 6050

Dagskost

Dagskosten er dagens tre hovedmåltider, som består af et spændende og variereret udvalg.

Dagskosten består af:
Morgenmad, frokost og aftensmad, derudover mellemmåltider fordelt over hele dagen.

Morgenmaden

Morgenmaden indeholder en lang række muligheder, så vi kan efterkomme de fleste ønsker. Vi har bl.a. Øllebrød, havregrød og et varierende udvalg af mælkeprodukter og müsli. Brød m/ost, marmelade, honning og diverse pålæg. Kaffe, the samt et udvalg af kolde drikke. I weekenden er der blødkogte æg og derudover tilbydes der enten tebirkes eller wienerbrød. 

Frokosten

E dagens varme ret og dagens biret, som enten er en forret eller en dessert. 
Der er mulighed for at vælge mellem en af de 5 livretter udfra menuplanen, hvis man ikke ønsker dagens ret.

Aftensmaden

Til aften serveres smørrebrød og ostemadder og dertil kommer dagens ekstra ret, som enten kan være en kold eller varm ret.

Diætist

Diætisten i PlejeGribskov har en central rolle , idet mad og måltider er en vigtig del af hverdagen for beboerne på plejecentrene og center for midlertidigt ophold.

Diætisten er det forbindende led mellem beboeren og køkkenet Mad & Måltider. Diætisten er dagligt rundt i huset, for at tale med beboere og plejepersonale samt holder øje med beboernes vægtudvikling, ernæringsstatus med videre. Ved eventuelle problemstillinger sørger diætisten for at oprette diverse handleplaner og tage kontakt til ergoterapeuten, hvis der viser sig tygge- og/eller synkebesvær, så kostformen kan tilrettes i køkkenet.

4 gange årligt afholder diætisten et Måltidsgruppemøde på hvert center med deltagelse af beboere, familie & venner, personale fra hver afdeling med særlig interesse i madkulturen, repræsentanter for Mad & Måltider og diætisten. Her tales om ”Det gode Måltid” og beboernes medinddragelse i borddækning, menuvalg, måltidsservering, arrangementer, ris og ros. ”Det gode Måltid” vægtes højt i PlejeGribskov, da det bidrager til øget livskvalitet og trivsel hos beboerne.

Fristevogn

Småtspisende borgere på Helsingegården, Trongården og Toftebo bliver tilbudt små energitætte fristelser flere gange om dagen.

Fristelser af små lækre energirige sager 

Småt spisende borgere på Helsingegården, Trongården og Toftebo bliver tilbudt små energitætte fristelser flere gange om dagen.
Tanken bag fristelserne er, at der indføres faste tidspunkter på dagen, hvor der fristes med små mundrette energirige mellemmåltider til de småt spisende borgere med nedsat appetit. Småt spisende borgere har behov for 6-8 mindre måltider om dagen, for ikke at tabe muskelmasse og funktionsevne.

Synlige valgmuligheder
Et syn for øjet er ofte vejen til større appetit. Ofte kan man føle sig mæt i én ret og én smag, men alligevel ved synet og duften af anden mad, blive fristet til mere.

Indhold af fristeklokker og fristevogne
Udvalget af fristelser veksler og for at tilfredsstille enhver smag fremstiller køkkenet fristelser i 6 kategorier:
Sandwich/kanapé/tapas - Ost og frugt - Drikkevarer/proteindrik - Kage - Chokolade/müslibar – og til sidst fromage som også er tilpasset borgere med dysfagi.

Håndtering af fristelserne
Dagens fristelser hentes i fristekøleskabet i cafeen om formiddagen og fremvises i fristeklokke eller fristevogn på afdelingen til de småtspisende borgere.
Borger udvælger de fristelser, som borger godt kunne tænke sig at spise til mellemmåltider over dagen. Fristelserne pakkes og stilles i borgers eget køleskab, nogle afdelinger undtaget. Borger huskes herefter på at få spist de ønskede fristelser på vedtagne fristetider. Hvis maden kræver opvarmning, hjælper personalet med det.

Egenkontrol

Relateret indhold