Rotter skal anmeldes til kommunen

Publiceret 13-09-2023

Hvis du ser rotter, skal du hurtigt muligt anmelde det til kommunen. Det gælder, ligegyldigt om det er indenfor eller udenfor, eller om det er på et privat eller et offentligt område.

Rotter er smittebærere af alvorlige sygdomme, blandt andet Leptospirose - også kaldes Weils sygdom. Det er derfor lovpligtigt, at du hurtigst muligt melder det til kommunen, hvis du ser en rotte eller tegn på rotter. Det gælder, ligegyldigt om det er indenfor eller udenfor, eller om det er på et privat eller et offentligt område.

Du skal anmelde rotter digitalt via kommunens hjemmeside.

Skema til at anmelde rotter 

En anmeldelse af rotter resulterer altid i et besøg fra den kommunale rottebekæmper. Rottebekæmperen vurderer, om der er tale om rotter og giver råd om, hvad der skal gøres. Typisk vil der blive stillet rottefælder eller gift op på udvalgte steder.

Selve rottebekæmpelsen er gratis, men hvis rottebekæmperen konstaterer brud på kloakken og/eller vurderer der er behov for at rottesikre din ejendom, har du pligt til, og skal selv betale for, at bringe forholdene i orden.

Rotter er betydeligt større end mus og har store fødder og hoveder, men relativt små ører. Er du i tvivl om du har rotter, kan du læse mere om rotter på Miljøstyrelsens hjemmeside

 

Har du styr på din kloak?

Som grundejer er det faktisk din pligt at vedligeholde din kloak, dette er også med til at forebygge rotter. Derfor er det en god ide lige at se ned i din kloak- og tagnedløbsbrønd ind i mellem.

Tegn på at kloakken eller regnvandssystemet er i stykker

I spildevandssystemet kan du se på banketten (bunden af kloakbrønden) om der ligger lidt grus, sten, jord eller små stykker af beton / ler. Dette kan være tegn på at din kloak er i stykker.

I regnvandssystemet skal der altid stå vand i bunden af tagnedløbsbrønden. Er brønden tom for vand, kan der være noget galt.

Sunkne fliser og huller i jorden kan også være tegn på at systemet er i stykker.

Tegn på rotter i kloakken

Når du tjekker din kloak, vil du ind i mellem se rotteekskrementer (lort) på banketten, eller en rotte der titter op til dig.

Ser du rotter i kloakken, er det ikke et problem, da det er fint rotterne bor i kloakken. Du skal derfor ikke anmelde rotter i kloakken til kommunen – først når de er kommet op af kloakken bekæmper vi dem.

Ingen regel uden undtagelse

Hvis der er tegn på kraftig rotteaktivitet, for eksempel bunkevis af rotteekskrementer, kan det være tegn på at kloakken er i stykker. Spørg os hvis du er i tvivl.

Hvad kan du selv gøre?

Tjek om din faldstammeudluftning er sikret, da rotter ofte bruger den til at komme ud på taget og herefter ind på loftet.

Sørg for at tagnedløbet slutter tæt ved jorden, så rotten ikke kan bruge det til at komme op på taget.

Tjek din forsikring om din kloak er dækket. Hvis den går i stykker, er du så dækket af din forsikring? Og gælder det både rørene og kloakbrønden?

I forbindelse med huskøb skal du være opmærksom på, at kloakken oftest er mindst lige så gammel som huset – nybyggede huse kan have genbrugt en ældre kloak. Det kan derfor være en god idé at få tjekket kloakken for defekter af en autoriseret kloakmester, det vil sige ved en eventuel tv-inspektion af kloakken.

Du har også mulighed for at sikre dit kloaksystem på forskellig vis, for eksempel kan en autoriseret kloakmester, hvis det er teknisk muligt, montere en rottespærre i brønden eller en VVS’er sætte rottestop på faldstammen (en såkaldt gravid dame).
Tal med en autoriseret kloakmester eller VVS’er om, hvad der kan lade sig gøre hos dig.