Det er vigtigt at være opmærksom på, at det er det samlede areal af den sekundære bebyggelse på grunden, der er afgørende for, om bygningen kan opføres uden ansøgning om byggetilladelse til kommunen. Det er derfor ikke den enkelte bygning, der højst må have et samlet areal på 50 m2, men derimod det samlede areal af den sekundære bebyggelse, der er opført på grunden.
Det er ikke afgørende, hvilket byggeri sekundær bebyggelse opføres i forbindelse med. Det gælder for alle former for bebyggelse, herunder enfamiliehuse, rækkehuse, etageboligbyggeri, industri- og lagerbebyggelse, at der samlet må bygges 50 m2 på hver grund uden ansøgning om byggetilladelse.
Hvis der samlet set er under 50 m² sekundær bebyggelse på grunden, kan bygningen opføres uden byggetilladelse, men skal stadig anmeldes til BBR.
Dette kan gøres på BBR.
Det er en forudsætning, at bygningsreglementet, deklarationer og anden lovgivning overholdes.
Ansøgning om byggetilladelse
For byggeri der samlet er over 50 m² skal du søge om byggetilladelse hos Gribskov Kommune via den digitale selvbetjeningsløsning Byg og Miljø.
Sammen med ansøgningen skal du indsende følgende tegninger. Klik på linkene for at se eksempler på tegninger:
Situationsplan.
Plantegning.
Tværsnit af bygningen med materialebeskrivelse.
Carport og skur facader.pdf
Gå til Byg og Miljø
Hvad er sekundært byggeri?
Sekundær bebyggelse er bygninger der ikke er beregnet til personophold - bygninger man ikke bor i - og som vi ifølge loven derfor ikke medregner i boligarealet. Det er f.eks. garager, carporte, udhuse, overdækninger og lignende mindre bygninger, der opføres i tilknytning til en primær bebyggelse.
Bygninger til længerevarende personophold, at bo i eller med køkken, toilet, bad mv. vil derfor ikke være et sekundært byggeri - fx annekser, udestuer, shelter og lignende.
Byggeri, som ikke er boligareal, men som alligevel er beregnet til personophold, kræver også en byggetilladelse. Det kan fx være lukkede overdækninger, lukkede altaner, lukkede overdækkede gårde, forbindelsesgange og lignende.
Byggeri, der udvider etagearealet kræver en byggetilladelse. Der er ikke forskel på hvor ofte eller hvor længe man opholder sig i bygningen - er bygningen beregnet til personophold, kræver loven en byggetilladelse.
Bygningsreglementets vejledning til sekundær bebyggelse foreskriver dog, at drivhuse, orangerier og lignende glasbygninger betegnes som sekundær bebyggelse, selvom det indrettes med fx spisebord eller liggestole, og fungere som fx spiseplads eller ekstra terrasse.
Terrasser
Som udgangspunkt kræver en terrasse ikke byggetilladelse, hvis den ikke er overdækket. Dog vil der være krav om tilladelse samt afstand til skel, hvis terrassen/opholdsarealet er hævet mere end 30 cm over terræn. Læs mere om dette i bygningsreglementets §179.
Ansøg om byggetilladelse på Byg og Miljø