Hent en gratis solsikkesnor på biblioteket

Publiceret 19-04-2023

Den grønne nøglesnor kan signalere overfor andre, hvis man har et usynligt handicap.

Solsikken er gennem ”Solsikkeprogrammet” blevet et internationalt symbol på de usynlige handicaps, som kan være svære at se hos andre; f.eks. ordblindhed, psykiske sygdomme, ADHD, talehandicap, kroniske smerter, autisme, demenssygdomme m.fl.

Bærer man en solsikkesnor om halsen, er man med til at signalere, at man har en form for usynligt handicap, som kan gøre ens hverdag mere krævende, og som derfor kræver større forståelse fra omverdenen. Ofte vil man have glæde af at blive mødt med mere tålmodighed, forståelse eller ekstra hjælp.

Gribskov Kommune støtter Solsikkeprogrammet, og solsikkesnoren udleveres gratis på Gribskov Kommunes tre bemandede biblioteker: I Græsted, Gilleleje og Helsinge. Alle kan få en solsikkesnor, uanset om det er til én selv eller en bekendt.

Det er byrådsmedlem Mathias Zilberberg, der var initiativtageren til at støtte programmet i Gribskov Kommune.

”Et usynligt handicap kan gøre hverdagen mere besværlig eller smertefuld. Med solsikkesnoren kan man vise overfor andre, at der er noget, man kan have svært ved. Jeg synes, det er vigtigt, at man har mulighed for at gøre opmærksom på det, hvis man ønsker, og måske få lettere ved at tale om det med andre. Der er solsikkesnoren et godt redskab”, fortæller Mathias Zilberberg.

Formand for Udvalget for Ældre, Social og Sundhed Helle Lund lægger vægt på at få spredt budskabet, så flest muligt kender til solsikkesnoren:

”Jeg håber, at mange, som har et usynligt handicap, kan få glæde af at få en solsikkesnor. Derfor er jeg glad for, at vi gør en indsats for at fortælle, hvor man kan få den, og hvordan man kan hjælpe, hvis man møder én, der bærer den.”

Det er den internationale organisation Hidden Disabilities, som står bag Solsikkeprogrammet og udbredelsen til danske kommuner og virksomheder. Du kan læse mere om solsikkesnoren og de andre materialer som f.eks. tørklæder eller id-kort, som kan købes på organisationens hjemmeside:

hiddendisabilitiesstore.com/dk