Ansatte i Gribskov Kommune føler, at deres arbejde er meningsfuldt

Publiceret 17-11-2022

Gribskov Kommune har i september gennemført trivselsundersøgelse blandt alle kommunens godt 2.200 ansatte. Undersøgelsen er et øjebliksbillede, der tager temperaturen på, hvordan de ansatte har det på jobbet.

Resultaterne er nu klar, og de viser, at medarbejderne i Gribskov Kommune generelt oplever, at de har meningsfulde opgaver og kan bruge deres kompetencer i hverdagen. Der er en generel oplevelse af at være en del af et tillidsfuldt samarbejdsmiljø, hvor man hjælper og støtter hinanden.

Samtidig viser resultaterne også, at Gribskov Kommune som organisation har noget at arbejde videre med. Der er et generelt ønske om en bedre balance mellem tid og opgaver, og så har 18% af medarbejderne i kommunen oplevet mobning på arbejdspladsen. Det tal overrasker kommunaldirektør Sascha Volmer Sørensen, der udtaler:

”Der er meget positivt at tage med fra trivselsundersøgelsen. Men der er også noget, vi skal arbejde med. Det er overraskende for mig og Hovedudvalget, at så mange føler, at de har været udsat for mobning. Det tager vi meget alvorligt. Jeg er til gengæld glad for, at medarbejderne har svaret ærligt. Det er positivt, at man har modet til at sige det højt, når man oplever noget, som bidrager til mistrivsel. Det er et godt udgangspunkt for at gøre noget ved det. Og det hænger også godt sammen med, at en meget høj procentdel af vores ansatte ønsker at blive ved med at arbejde i kommunen, som undersøgelsen også viser.”

Der har i forarbejdet op til undersøgelsen været lagt stor vægt på at sikre en grundig opfølgning. Der er f.eks. udarbejdet en guide, som giver et fælles udgangspunkt for, hvordan der følges op. Samtidigt er der en proces i gang sammen med MED-systemet, hvor man bl.a. allerede har haft trivselsundersøgelsens resultater som tema på en arbejdsmiljødag med ledere, tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter. Her er resultaterne gennemgået, og den konkrete planlægning for det videre arbejde er sat i gang. Trivselsundersøgelsens resultater er også forelagt for Byrådet på et særskilt temamøde den 15. november.

”En trivselsundersøgelse er et øjebliksbillede, og det billede giver os et vigtigt indblik, som vi skal bruge til at holde fokus på det, som fungerer godt, og det, som vi kan gøre bedre. Det handler om at være bevidst i dagligdagen om f.eks. at skabe den nødvendige balance i forhold til arbejdspres. Og helt konkret handler det også om at få stillet skarpt på, hvad der ligger bag det alt for høje tal, når det gælder mobning. På den måde kan vi bruge vores trivselsundersøgelser konstruktivt og målrettet, og det ser jeg meget frem til at arbejde videre med”, slutter Sascha Volmer Sørensen.

Næste skridt er, at Hovedudvalget, som er kommunens øverste samarbejdsudvalg mellem ledere og medarbejdere, skal drøfte resultaterne og tage stilling til kommunens arbejdsmiljøfokus for 2023 og frem, når de mødes den 7. december.

MED-organisationen og alle ledere i Gribskov Kommune har været involveret i forløbet – fra udformningen af spørgerammen til arbejdet med den gode opfølgning, som er sat i gang på de enkelte arbejdspladser.