Håbets geografi

Foto: Laura Stamer

Hvis der findes et sted i Danmark, hvor fortiden har ridset en sprække i tiden og indskrevet en håbets geografi, er det i den lille by Gilleleje på den nordsjællandske kyst. Her blev vandvejen i oktober 1943 redningen for omtrent 1.300 danskere af jødisk oprindelse, der blev skjult og hjulpet over sundet i både til Sverige fra kysten ved Gilleleje.

Denne begivenhed udgjorde et lille lys, en håbets sprække, i et dysterst kapitel i verdenshistorien. Derfor er stedet og begivenheden værd at mindes og markere. Det er det, mindesmærket Forskudt Horisont, gør. Med et skulpturelt greb sanseliggør og markerer kunstværket dette særlige sted, hvor flugten muliggjordes af en modig lokalbefolkning. Kunstværket blev indviet i oktober 2023, i anledning af 80-året for begivenheden.

Mindesmærket Forskudt Horisont består af en 10 ton tung granitsten, der er placeret for enden af et grønt areal. Fra arealet fører et trappeanlæg i natursten ned til stranden. Mindesmærkets bagtæppe er havets landskab med lys, vand, sten og horisont. Stenen er gennemskåret og forskudt ud til siden, hvilket danner en linje i skulpturen, der flugter med horisonten. Snitfladen er poleret glat. I den er inskriptionen Oktober 1943. Resten af stenen står ubehandlet med mærker og fordybninger i overfladen, formet som den er gennem millioner af år.

Stenen er placeret direkte på jorden, uden sokkel. Det gør det muligt at gå helt hen til og rundt om kunstværket, så kroppen kan forholde sig til stenens volumen og tyngde. Tæt på bliver stenens taktile overflade tydelig, og hånden får mulighed for at sanse inskriptionen og forskellen mellem den ru og den polerede overflade. Teksten Oktober 1943 er indlejret i stenens overflade som standset tid.
Stenen bliver derved til et mindesmærke.

Ordet mindesmærke består af to dele. Minde er forbundet med det engelske ord mind, der betyder sind. Mærke derimod er noget, der har et fysisk sted i verden, en krop, en geografi. Mindesmærket Forskudt horisont er både et fysisk sansbart mærke og noget immaterielt, der finder sted på denne specifikke lokation. Det fremkalder og fastholder erindring gennem tiden.

At blive tvunget på flugt, at efterlade sit udgangspunkt, sine venner, sin familie, alt det, man har rødder i, er et voldsomt, eksistenstruende brud. Noget, der er helt, bliver revet fra hinanden. Det spejles i stenens forskydning: noget, der var samlet og helt, brydes og tvinges fra hinanden.

Samtidig løfter mindesmærket vores blik ud mod horisonten. Stenens gennemskæring trækker en lige linje i landskabet, der understreger horisontlinjen som et universelt fikspunkt. Det minder os om, at netop denne sigtelinje mod Sverige pegede på en mulighed og et håb for de flygtende.
Kunstværket binder mindet til dette specifikke sted, til landskabet og historien i Gilleleje. Samtidig rækker det ud over tid og sted ved i skulpturel form at skabe et nyt fikspunkt i verden. En håbets geografi.
Charlotte Bagger Brandt

Fakta
Billedkunstner Karin Lind
Forskudt Horisont, 2023, opført på Mindegrunden, Nordre Strandvej 22, 3250 Gilleleje.
Kunstværket består af en gennemskåret granitsten med inskription, to egetræsbænke og et trappean-læg af natursten med et egetræsgelænder.
Stenen er 300 cm lang, 170 cm bred og 185 cm høj, og den vejer 10 ton.
Værket er realiseret i samarbejde med Gribskov Kommune og kunstkonsulent Charlotte Bagger Brandt/Råderum.
Mindesmærket er blevet til takket være en donation fra en anonym fond.

Foto: Laura Stamer

Mindet om en flugt

Ingen spor men vi glemmer ikke.

Foto: Laura Stamer

Mindesmærke for Oktober 1943