Kræver mit byggeri byggetilladelse?

Indsæt tekst - OBS Siden er under udarbejdelse

Indsæt tekst 

Overskrft?

Indsæt tekst? 

En bygning til beboelse kræver altid byggetilladelse. Dette gælder både for en helt ny bolig, tilbygning til eksisterende beboelse eller inddragelse af en 1. sal eller sekundær bygning til beboelse. 

Det kræver ikke byggetilladelse hvis du opfører garager og carporte, der ikke er integrerede i beboelsesbygningen, samt udhuse, hønsehuse, drivhuse, overdækkede terrasser og lignende, når bygningerne tilsammen har et areal på højst 50 m², og hvis bygningen i øvrigt placeres efter reglerne om afstande og højder, brand osv. i bygningsreglementet. 

Selv om du kan bygge uden en byggetilladelse, er det stadig dit ansvar som ejer at indberette de korrekte oplysninger om din ejendom til BBR (Bygnings- og Boligregistret). Indberetningen kan ske til BBR.

Det kræver byggetilladelse hvis du (inkl. den bygning du ønsker at opføre) samlet set har mere en 50 m² sekundær bebyggelse på din grund - selvom du i øvrigt overholder reglerne om afstande til skel og højder, brand osv. 

Det kræver byggetilladelse hvis du vil opføre en sekundær bygning som er integreret i beboelsesbygningen (under samme tag), selvom du i øvrigt overholder reglerne om afstande til skel og højder, brand osv. 

Ovenstående gælder både for byggeri i tilknytning til enfamiliehus og sommerhuse. Reglerne om afstande til skel og højder, brand osv. er dog forskellige alt efter om du bygger i tilknytning til et enfamiliehus eller et sommerhus. 

Du kan uden byggetilladelse opføre ny eller til- og ombygning af én primitiv mindre bygning til lejlighedsvis overnatning pr. ejendom, f.eks. shelter og lignende, som opføres i tilknytning til fritliggende enfamilieshuse, tofamiliehuse med vandret lejlighedsskel, dobbelthuse med lodret lejlighedsskel, rækkehuse og sommerhuse. Bygningen skal dog opfylde alle de betingelser der fremgår af bygningsreglementet vedrørende primitive bygninger. 

Hvis bygningen ikke overholder alle betingelser, skal du søge om byggetilladelse. 

Læs mere om reglerne i BR18 §5 stk. 1 nr. 16

Selv om du kan bygge uden en byggetilladelse, er det stadig dit ansvar som ejer at indberette de korrekte oplysninger om din ejendom til BBR (Bygnings- og Boligregistret). 

Hævede opholdsarealer (f.eks. en terrasse), der ikke er højere end 30 cm over naturligt terræn kræver ikke byggetilladelse. Hvis et opholdsareal er hævet mere end 30 cm over naturligt terræn, skal du søge byggetilladelse uanset, om det overholder regler om afstandskrav. Du skal være opmærksom på at der gælder forskellige regler om afstande alt efter om du bygger i tilknytning til et enfamiliehus eller et sommerhus.  

Det kræver byggetilladelse at væsentligt ombygge eller på anden måde væsentlig forandre en bygning eller anvendelsen af en bygning. En væsentlig ændret anvendelse er f.eks. at ændre anvendelse fra sekundær bebyggelse til beboelse, fra erhverv til beboelse, fra sommerhus til enfamiliehus og lignende. Ændret anvendelse fra enfamiliehus til sommerhus, kræver dog ikke byggetilladelse, såfremt afstandskrav og højdekrav overholder bygningsreglementet. 

Hvis du ønsker at bygge noget som ikke overholder bestemmelser i en lokalplan der gælder for din ejendom, skal du søge om dispensation fra lokalplanen. Dette kan du gøre via [LINK TIL SKEMA] eller i forbindelse med din ansøgning om byggetilladelse via Byg og Miljø. 

Find lokalplan for din ejendom på Plandata.dk

Byggeriet vil ofte kræve en byggetilladelse og du skal derfor søge om en byggetilladelse til at bibeholde bygningen. 

Læs mere om lovliggørelse af byggeri her

Statusændring af ejendomme fra enfamiliehus til sommerhus

Det kræver en tilladelse efter lov om boligforhold at nedlægge en bolig (ændre en ejendom fra helårsbolig til sommerhus).

Hvis du ønsker at ændre status på din ejendom fra helårsbolig til sommerhus er det vigtigt at vide om ejendommen ligger i sommerhusområde, byzone eller landzone.

Sommerhusområde

Som altovervejende hovedregel er kommunen positivt indstillet på at nedlægge en helårsbolig til sommerhus, når huset ligger i et sommerhusområde, men det er naturligvis som altid en konkret vurdering.

En sådan statusændring kræver som udgangspunkt ikke byggetilladelse, dog hvis ændringen af boligen indebærer bygningsændringer, som kræver en byggetilladelse, skal der søges som sædvanlig gennem Byg og Miljø.

Du skal være opmærksom på, at det ikke er muligt at ændre status til helårsbolig, når du først har ændret status til sommerhus.

Ansøgningen om nedlæggelse af bolig efter lov om boligforhold kan sendes til [SKEMA????]

Sagsbehandlingstiden på disse sager er ca. 14 dage.

Byzone og landzone

Gribskov Kommune har et ønske om at fastholde helårsboliger i kommunen. Derfor gives der som udgangspunkt ikke tilladelse til at ændre status fra helårsbolig til sommerhus hvis ejendommen er beliggende i byzone eller landzone.

Alle sager vurderes naturligvis konkret på baggrund af en konkret og begrundet ansøgning.

Ansøgningen om nedlæggelse af bolig efter lov om boligforhold kan sendes til [SKEMA????]

Sagsbehandlingstiden på disse sager er 2-3 måneder, da sagen skal behandles politisk af Klima, Teknik og Miljø udvalget.