Nyhedsbrev om specialområdet

Ny organisering på det specialpædagogiske undervisningsområde

Dette nyhedsbrev er til alle forældre med skolebørn, som er interesseret i udviklingen af de specialpædagogiske tilbud i Gribskov Kommune.

Publiceret 22-03-2024

Kære forældre til elever i folkeskolen i Gribskov Kommune

Som et led i budgetaftalen "Gribskov i balance 2024–2027" traf Byrådet beslutning om at højne kvaliteten i de specialpædagogiske undervisningstilbud. Det betyder konkret, at der er igangsat en reorganisering af det samlede specialpædagogiske område, så specialtilbuddene organisatorisk bliver samlet under én specialskoleleder.

Et kraftcenter til gavn for alle børn

Formålet er at skabe et kraftcenter på specialundervisningsområdet i kommunen, som kommer såvel eleverne i specialtilbud som eleverne i de almene folkeskoler til gavn. Flere børn skal trives og tilbydes deltagelsesmuligheder i kvalificerede almenmiljøer, samtidig med at et specialtilbud for flere børns vedkommende skal være en midlertidig støtte. Endelig skal børn, som har brug for varig støtte, tilbydes et specialtilbud som ligeledes er af høj kvalitet.

Som samlet skoleledergruppe glæder vi os til at samarbejde om denne vigtige opgave. Vi har gennem en årrække været stærkt optaget af, hvordan vi kan øge deltagelsesmulighederne for flere børn i vores almenmiljøer. Christian Andersen, vores nye specialskoleleder, kommer med vigtige erfaringer fra specialskoleområdet - og vores nye centerchef Sofie Jordan har ligeledes arbejdet mange år med styrket inklusion. Som samlet ledergruppe er vi et stærkt team med mod på denne store vigtige opgave, som sigter imod øget trivsel og udvikling hos alle Gribskov Kommunes børn og unge.

Fastholdelse af lokale specialmiljøer

Flere specialpædagogiske undervisningstilbud vil fortsat være geografisk placeret på et antal af vores folkeskoler for at bevare en tæt tilknytning til de almene miljøer, der hvor det giver mening for børnenes trivsel og udvikling. Alle tilbud vil fortsat have afdelingsledelse, og det nuværende personale følger som udgangspunkt med over i den nye organisering. Alle afdelingsledere i specialtilbuddene refererer pr. 1. august 2024 til skoleleder Christian Andersen.

Forældre inviteres til bestyrelsen

Der vil blive etableret en samlet bestyrelse for specialskoleorganiseringen. Dette giver forældre til elever i specialpædagogiske undervisningstilbud bedre mulighed for indflydelse og repræsentation. De forældre, der har elever i disse tilbud, vil snart få tilsendt invitationer til opstilling og deltagelse i skolebestyrelsesvalget. Arbejdet med at samle en valgbestyrelse er ligeledes i gang.

Kommende konkrete tiltag

Specialskoletilbuddene Fønix og Idrætsvej flyttes til Tingbakkeskolen for at etablere et stærkt fagligt miljø for både børn og medarbejdere. Herudover oprettes en ny gruppe på Tingbakken for de elever på Spor 5 med det største støttebehov. Denne gruppe oprettes ligeledes med henblik på at tilpasse det faglige miljø til børnenes behov og skabe et højt kvalificeret fagligt miljø blandt medarbejderne. Det er vigtigt at understrege, at forandringerne implementeres gradvist i løbet af 2024, og at de berørte forældre til børn som flyttes, informeres individuelt. Kendt personale vil følge børnene. Formelt etableres den nye skole 1. august 2024.

To nye tilbud på Ungdomsskolen til de store elever

Der er i budgetaftalen også fokus på unges overgang fra folkeskole til ungdomsuddannelse. Ungdomsskolen starter to nye skoletilbud op, som er målrettet elever, der ellers er i risiko for ikke at få eller frafalde en ungdomsuddannelse. Disse to tilbud placeres geografisk på Nordstjerneskolen og vil herudover anvende Ungdomsskolens lokaler og faciliteter på tværs af kommunen.

Det ene tilbud målrettes elever med længerevarende massiv skolevægring og psykisk sårbarhed, og det andet tilbud er en erhvervsklasse for elever, der trives med en højere grad af praktik og erhvervsrettet undervisning.

Tilbuddene opstartes gradvist. Ungdomsskolen forventer at have ansat ny souschef 1. maj 2024. Vedkommende får hovedansvar for ledelsen af de to nye tilbud.

Nyhedsbreve og øvrig kommunikation

Vi orienterer løbende gennem disse nyhedsbreve, når der er overordnet nyt at fortælle, som vedrører specialskoleområdet i Gribskov.

Forældre til børn, som er visiteret til et specialtilbud, informeres direkte om ændringer, som vedrører deres børn.

Børnevenligt navn til den nye skole

Den samlede specialskoleorganisering skal have et nyt, mere børnevenligt navn.

Har du gode forslag til navnet på den nye skole, så modtager vi meget gerne dit bud på dagtilbudogskoler@gribskov.dk. Den nye skole vil have flere matrikler, der ligger tæt på enten skov, sø eller land. Kom meget gerne med forslag!

 

Med venlig hilsen

Skolelederne i Gribskov: Anja Helmbæk Horst, Thomas Nørregaard, Karen Rydkjær Kaas, Lars Rasmussen, Nikolai Schlüter, Marianne Manicus, Søren Møller og Christian Andersen

Centerchef Sofie Jordan