Høring: Forslag til Kommuneplan 2025-37 og tilhørende miljøvurderingsrapport

17-03-2025

Byrådet i Gribskov Kommune har d. 11. marts 2025 godkendt forslag til Kommuneplan 2025- 2037 til fremlæggelse i offentlig høring inklusiv tilhørende miljøvurderingsrapport.

Kommuneplanforslaget og miljøvurderingen er i høring i perioden 17.03.2025 - 12.05.2025

Se Forslag til Kommuneplan 2025-37 som pdf

Se Forslag til Kommuneplan 2025-37 som digital plan

Se Miljøvurderingsrapport

Se referat fra Byrådets møde d. 11.3.2025

Kommuneplanens indhold

Forslaget til Kommuneplan 2025-2037 er en delvis revision af Kommuneplan 2021-2033. Følgende emner revideret og/ eller tilføjet: 

  • Levende bymidter
  • Bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøer
  • Rækkefølgeplanlægning og nye udlæg til byudvikling
  • Områdeinddeling i kommuneplanen
  • Revision af kommuneplanens rammer
  • Retningslinjer for tekniske anlæg, vindmøller og solceller
  • Retningslinjer for håndtering af tag- og overfladevand
  • Turistpolitiske overvejelser
  • Justering af retningslinjer og udpegning for Grønt Danmarkskort

Foruden ovenstående afsnit, er den resterende del af kommuneplanen ajourført og opdateret for at sikre at de dele er aktuelle og overholder gældende lovgivning på de respektive områder.

Forslaget til Kommuneplan 2025-37 med tilhørende miljøvurderingsrapport fremlægges offentligt, i 8 uger, i perioden fra d. 17. marts 2025 til og med d. 12. maj 2025 og kan ses her på siden, på www.gribskov.dk/hoeringer og Plandata.dk | Plan- og Landdistriktsstyrelsen.

På kommunens biblioteker kan du få hjælp til at se forslaget til Kommuneplan.

Borgermøde

I forbindelse med den offentlige høring afholdes der borgermøde om planens indhold. Mødet afholdes tirsdag d. 22. april 2025 kl. 16.30 ved Store Sal, Helsinge Bibliotek, Skolegade 43, 3200 Helsinge. Du kan læse mere om Borgermødet her.

Tilmelding til borgermødet skal ske på: gribskov.nemtilmeld.dk/1084/

Eventuelle bemærkninger eller indsigelser til kommuneplanen skal indsendes via Kommunens digitale planportal. Find Kommuneplanen på følgende link: Gribskov - Kommuneplan 2025-37 - Gribskov Kommune Når du har klikket dig ind på Kommuneplanen, kan du afgive et høringssvar ved at klikke på "Indsend kommentar” øverst på siden i den orange boks.

Høringssvar skal være Gribskov Kommune i hænde senest d. 12. maj 2025.

Retsvirkninger

Kommuneplanen er ikke bindende for den enkelte borger, men Byrådet er forpligtet til at arbejde for, at planen realiseres. Kommuneplanens hovedstruktur, retningslinjer og rammer er bindende for Byrådets planlægning og administrationens arbejde.

Planloven giver Byrådet visse beføjelser til at administrere på grundlag af planen, herunder mulighed for at nedlægge forbud mod udstykning og bebyggelse i strid med rækkefølgeplanen i hovedstrukturen. Byrådet kan også udstede forbud mod bebyggelse eller ændret anvendelse i strid med rammebestemmelserne. Kommuneplanen er i sig selv ikke en tilladelse.

Større bygge- og anlægsprojekter vil bl.a. kræve lokalplan og byggetilladelse for at kunne realiseres. Kommuneplanen udgør grundlaget for den senere mere detaljerede lokalplanlægning og den konkrete sagsbehandling, som har den direkte retsvirkning for den enkelte. Eksisterende byplanvedtægter, lokalplaner og servitutter er fortsat gældende, uanset hvad der står i kommuneplanen.

Efter planlovens § 12 gælder det, at inden for byzoner kan kommunalbestyrelsen modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område er omfattet af en detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen.

Inden for byzoner og sommerhusområder kan kommunalbestyrelsen modsætte sig opførelse af bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, når bebyggelsen eller anvendelsen er i strid med bestemmelserne i kommuneplan rammen. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt.

Miljøvurdering

Gribskov Kommune vurderer, at forslag til Kommuneplan 2025-37 er omfattet af obligatorisk miljøvurderingspligt jf. § 8, stk. 1, nr. 3 i Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM):

”Myndigheden skal gennemføre en miljøvurdering af planer og programmer, hvor disse:

  1. udarbejdes inden for landbrug, skovbrug, fiskeri, energi, industri, transport, affaldshåndtering, vandforvaltning, telekommunikation, turisme, fysisk planlægning og arealanvendelse og fastlægger rammerne for
  2. fremtidige anlægstilladelser til de projekter, der er omfattet af bilag 1 og 2, 2. medfører krav om en vurdering af virkningen på et internationalt naturbeskyttelsesområde under hensyntagen til områdets bevaringsmålsætninger eller
  3. vurderes at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet, jf. stk. 2”.

Gribskov Kommune vurderer, at det ikke umiddelbart kan udelukkes, at forslag til Kommuneplan 2025-2037 kan have en væsentlig indvirkning på miljøet, hvad angår:

  • Biologisk mangfoldighed, flora og fauna
  • Befolkningen og menneskers sundhed
  • Ressourcer
  • Landskab
  • Jord, jordforurening og graveområder for råstoffer
  • Trafik

Disse miljøforhold er derfor blevet vurderet i Miljøvurdering af forslag til Kommuneplan 2025-37. 

Klagevejledning

Hvis du ønsker at klage over afgørelsen om vedtagelse af forslag til kommuneplan, kan du klage til Planklagenævnet. Det er enhver med retlig interesse i sagens udfald, der kan klage over formelle mangler i afgørelsen – de såkaldte retlige spørgsmål. Planklagenævnet kan behandle klager over, at vedtagelsen ikke er sket i overensstemmelse med de retningslinjer, der er fastsat i planlovens kapitel 6 om planers tilvejebringelse. Uenighed i planers indhold eller hensigtsmæssighed er derimod ikke et retligt spørgsmål, som kan efterprøves.

Nævnet kan således efterprøve, om kommunens fremgangsmåde er i overensstemmelse med planloven samt hvorvidt de almindelige forvaltningsretlige regler og grundsætninger i øvrigt er blevet overholdt i forbindelse med afgørelsen.

Hvis kommunen senere vedtager kommuneplanen endeligt, vil planvedtagelsen – for så vidt angår retlige spørgsmål – kunne påklages til Planklagenævnet i henhold til planlovens regler herom. Om planens indhold i øvrigt er hensigtsmæssigt, herunder om kommunen burde have vedtaget en anden planløsning, er et udtryk for et skøn, som Planklagenævnet ikke kan efterprøve. Kommunens miljøvurdering vil også kunne påklages, når denne foreligger i endelig form, i forbindelse med endelig vedtagelse af kommuneplanen. Det er ikke muligt at klage over, at kommunen beslutter at foretage en miljøvurdering.

Klagen skal indgives inden 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt. Er afgørelsen offentligt bekendtgjort, regnes klagefristen dog altid fra bekendtgørelsen. Hvis klagefristen udløber på en lørdag eller helligdag, forlænges klagefristen til den følgende hverdag.

Du skal klage via Klageportalen, ved at logge på med din MitID på Planklagenævnets hjemmeside Planklagenævnet. På siden finder du mere information om, hvordan man klager.

Når du klager, skal du betale et klagegebyr. Gebyret er på 900 DKK for privatpersoner og 1.800 DKK for virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder. I klageportalen sendes din klage automatisk først til Gribskov Kommune. Hvis Gribskov Kommune fastholder afgørelsen, sender kommunen klagen videre til behandling i nævnet via klageportalen. Du får besked om videresendelsen.

Planklagenævnet afviser din klage, hvis du sender den uden om klageportalen, medmindre du forinden er blevet fritaget for brug af klageportalen. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Planklagenævnet. Nævnet afgør herefter, om du kan fritages for at bruge klageportalen. Du kan læse mere om muligheden for at blive fritaget for at benytte klageportalen på Planklagenævnets hjemmeside.

Gribskov Kommunes afgørelse kan jf. Planlovens § 62, indbringes for domstolene.

Søgsmål til prøvelse af afgørelser om forhold, der er omfattet af planloven, skal være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt.