DI-undersøgelse: Gribskov går fem pladser tilbage

Publiceret 07-09-2022

Den årlige erhvervsklimaundersøgelse fra DI er netop udkommet, og Gribskov Kommune er gået fem pladser tilbage i forhold til samme undersøgelse sidste år. Det skyldes både den generelle situation på arbejdsmarkedet men også områder, hvor Gribskov Kommune kan stille skarpt på, hvordan det kan gøres bedre.

Hvert år udgiver DI en erhvervsklimaundersøgelse, som hedder ”Lokal Erhvervsvenlighed”. Undersøgelsen er bygget op af ti kategorier - f.eks. sagsbehandlingstid og arbejdskraft - og giver et samlet bud på, hvordan det er at drive virksomhed i kommunen.

I 2022-rapporten placeres Gribskov Kommune samlet på en 92. plads ud af i alt 93 pladser, og det er et udtryk for tilbagegang på en række punkter. Særligt gælder det arbejdskraft og herunder samarbejdet med jobcenteret, uddannelse, kommunal sagsbehandling og grøn udvikling. Selvom der er enkelte lyspunkter som f.eks. at byggesagsbehandling er blevet væsentligt forbedret, så er det ikke nok til at forhindre, at Gribskov Kommunes samlede erhvervsvenlighed er gået tilbage, og det vækker stof til eftertanke hos formændene for de relevante udvalg.

Tilbagegangen, når det gælder arbejdskraft, er en tendens som ses på landsplan, og som bl.a. skyldes den situation, vi som samfund står i:

”Der er ingen tvivl om, at feltet er blevet noget mindre, når jobcentrene skal bidrage til at matche kandidater med ledige jobs. Det er et vilkår lige nu, at vi mangler arbejdskraft. Derfor er det positivt, at der er fremgang, som også ses i undersøgelsen i form af en øget andel af unge, der tager en uddannelse efter grundskolen, og flere unge, der tager en erhvervsuddannelse. Vi er nødt til at tage det lange lys på, når vi arbejder med denne problemstilling, og det peger netop på uddannelserne. Et andet område, hvor vi scorer lavt, er i forbindelse med sygedagpenge. Her må vi et spadestik dybere for at forstå årsagen. Vi ved, at der har været tekniske problemer, som har forårsaget fejl i systemet, der betød at nogle arbejdsgivere desværre ikke har fået deres SDP-refusion til tiden. Men om det er baggrunden, tør jeg ikke at sige endnu – det skal vi se nærmere på”, siger Michael Hemming Nielsen, formand for Udvalget for Beskæftigelse og Unge om undersøgelsen.

Brian Lyck Jørgensen, formand for Udvalget for Klima, Teknik og Miljø, siger om undersøgelsens resultater:
”Det glæder mig meget, at det trods alt ses tydeligt, at vi er gået frem, når det gælder byggesagsbehandlingen. Det har været et indsatsområde, som vi har prioriteret højt. Jeg kan til dels godt forstå, at vi er gået tilbage, når det gælder den grønne dagsorden. Grøn omstilling fylder med rette i alles bevidsthed nu, og vi har også stort fokus på at komme i gang. Jeg har tillid til, at vi på den parameter vil rykke frem igen til næste år bl.a. gennem vores arbejde med klimahandlingsplanen”.

Information og dialog med kommunen

Der ses en tilbagegang på 7 pladser, når det gælder information og dialog. Helt specifikt er der plads til forbedring, når det gælder kommunens formidling af væsentlig information. Det er gået frem, når det gælder dialogen med politikere og administrationen. Men der er tydeligt et behov for yderligere information om kommunens aktiviteter f.eks. byplanlægning, veje m.v. Om det siger Anders Gerner Frost, formand for Udvalget for Erhverv og Oplevelsesøkonomi:

”Det er et resultat, vi kan gøre bedre, og selvfølgelig giver det anledning til, at vi bliver klogere på, hvad det konkret handler om. Det kommer vi til at gøre nu i samarbejde med bl.a. vores nye erhvervsråd. Vi skal starte dialogen dér, så vi kan få input og ideer til forbedring af dialogen og informationen her og nu”, slutter Anders Gerner Frost.

Fakta

• I Gribskov har 69 virksomheder svaret på DI’s årlige undersøgelse
• Undersøgelsen handler om erhvervsvenlighed i kommunerne og udkommer for 13. år i træk.
• Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår.
• Undersøgelsen bygger på både statiske data og svar fra virksomhederne. Den samlede score udgøres af 50 % fra data og 50 % fra besvarelser fra de 69 virksomheder.
• De adspurgte virksomheder er inden for DI’s brancher, b.la. produktion, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og services
• Besvarelserne repræsenterer minimum 695 arbejdspladser
• Se alle resultater på: di.dk/le