I næste uge er ferien slut for kommunens skolebørn, og det nye skoleår starter. Der vil igen komme mange børn i den travle morgentrafik, og det skal gerne foregå så trygt og sikkert som muligt.
Derfor afsatte Byrådet i forbindelse med budgetaftalen sidste år en million kroner hvert år fra 2022 og fire år frem til at skabe mere sikre skoleveje. Pengene i år bliver bl.a. brugt til udbygning af kommunens skolepatrulje-steder, fortæller Brian Lyck Jørgensen, udvalgsformand for klima, teknik og miljø:
”Udvalget har i år valgt bl.a. at prioritere bedre forhold for skolepatruljerne med ny skiltning og bedre belysning ved fodgængerovergangene. Der er også blevet sat mobile 'Din fart'-skilte op, som gør bilisterne opmærksomme på deres fart, og som kan flyttes rundt på kommunens skoleveje efter behov.”
Samarbejde med politiet genoptaget
Udover trafiktiltagene, er Gribskov Kommune igen gået med i Rådet for Sikker Trafiks skolestartkampagne, som kører i forbindelse med skolestarten i august landet over, fortæller Jens Rane Holck, formand for Udvalget for skole, børn og familie.
”De mindre klasser får materialer til brug i undervisningen samt refleksveste, til brug for, når klassen er på tur. Vi har også genoptaget netværkssamarbejdet mellem politi, administration og færdselskontaktlærerne på skolerne. Vi håber, at initiativerne i år og de kommende år vil medvirke til, at elever og forældre oplever, at det er mere sikkert at færdes til og fra skolen, uanset om de går, cykler eller kommer i bil. Jo mere sikker en skolevej, jo flere forældre vil også være trygge ved at sende deres børn afsted selv, eller cykle til skole sammen med dem.”
Sænk farten, vis hensyn, og læg mobilen væk
I den tilbagevendende skolestartskampagne ’Børn på vej’, som gennemføres i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik, opfordres forældrene til skolebørn til, at de tager sig lidt bedre tid omkring skolen, hvis de kører børnene i bil om morgenen. Kampagnen skal minde trafikanterne om at sænke farten, være opmærksomme og vise ekstra hensyn til de mange skolebørn, der færdes på skolevejene.
Ifølge Rådet for Sikker Trafik er problemet med de mange biler selvforstærkende, da utrygheden giver forældre mindre lyst til at lade børnene cykle eller gå i skole selv. Og en undersøgelse fra sidste år viser, at 4 ud af 10 forældre har oplevet andre forældre, der har kørt for stærkt, når de afleverer deres børn. Undersøgelsen viser også, at hver tredje har oplevet andre forældre, der var uopmærksomme, fordi de var optaget af mobilen.
Flere børn skal op på cyklen
Det allerbedste, man som forældre kan gøre, er at gøre børnene klar til selv at cykle eller gå i skole. På den måde lærer børnene selv at færdes i trafikken, og samtidig bliver biltrængslen omkring klokken otte ved skolen formindsket, fortæller Rådet for Sikker Trafik.
Det kan være svært i en kommune som Gribskov, hvor afstanden til skole kan være stor, men meget er også vundet ved at træne og tale trafik med børnene, så de lærer selv at gå eller cykle og træffe sikre valg i trafikken, lyder opfordringen fra Rådet.
”Vi vil rigtig gerne have flere børn til at blive selvtransporterende til og fra skole. Jo flere børn, der skifter bagsædet i bilen ud med sadlen på en cykel, jo mindre bliver problemerne med trængsel og utryghed på skolevejen. Hvis du er i tvivl, om dit barn er klar til turen i skole alene, så kan I øve ruten i weekenden, hvor der typisk er knap så meget trafik”, siger Rosa Nissen, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.