Højere trivsel hos beboere på plejecentre

Publiceret 06-07-2021

Medarbejdere på plejecentrene Trongården og Helsingegården har haft besøg af Sundhedsstyrelsens Demensrejsehold. Beboerne vil fremover opleve højere trivsel.

Tina er en af de demensnøglepersoner, som skaber trivsel for borgere med demens på Trongården

PlejeGribskov har for nylig modtaget et diplom fra Sundhedsstyrelsen, for samarbejde med Demensrejseholdet.

Demensrejseholdet har givet medarbejdere på Helsingegården og Trongården særlige kompetencer til at skabe trivsel hos borgere med demens. Medarbejderne har arbejdet med personcentreret omsorg, som betyder, at fokus er på mennesket bag sygdommen. Fremover vil plejecentrene blandt andet afholde beboerkonferencer, hvor alle medarbejdere omkring én beboer mødes for sammen at skabe det bedst mulige liv for dén beboer.

Til stor gavn for beboerne

Forløbet er til stor gavn for beboerne, som vil opleve et endnu større fokus på deres trivsel. Jette Waagner, projektleder fra Sundhedsstyrelsen, er imponeret over resultatet:
”Som erfaren konsulent skal der en del til at imponere mig – det gør I i Gribskov… I en travl hverdag er det fornemt, at de har kunne have overskud, mod og engagement til at tage nye faglige metoder til sig. De har på den måde skabt store forandringer i beboernes livskvalitet og i deres egen faglighed.
Jeg er imponeret og stolt,” siger projektlederen.

Centerlederne Bettina Bach Offendal og Heidi Mørck Fischer er begge to stolte af den forandring, der er sket på Trongården og Helsingegården.

Heidi Mørck Fischer, Centerleder på Helsingegården, fortæller:
”Det er et helt nyt mindsæt, som vi har taget i brug. Vi arbejder med at danne relationer, for det skaber tryghed, mening og ligeværdighed. Borgerne bliver mødt lige meget, hvor de er, og med de kognitive udfordringer, som de hver især har. Transfer (det forstår jeg ikke, transfer?) foregår lige her. Det har jeg aldrig oplevet før. Jeg er virkelig mega stolt.”

Medarbejderne har fået et nyt sprog og et nyt mindsæt, som gør en forskel for beboerne. Karina Birgitte Mogensen, nøgleperson på Trongården fortæller:
”Demensrejseholdet har været en øjenåbner for en anderledes måde at hjælpe vores borgere på. Specielt den måde, vi nu arbejder ud fra Tom Kit Wood-blomsten og beboerkonferencer. Det kommer til at gavne beboerne i høj grad. Vi bliver mere opmærksomme på de blade i blomsten, hvor de har nogle krøllede blade, som vi så kan vande og beboeren kan blomstre igen.”

Demensrejseholdet har været på besøg hos Trongården og Helsingegården fra januar til maj. Du kan læse mere om deres arbejde på: https://www.sst.dk/da/viden/demens/demensrejsehold