75 år for befrielsen

Publiceret 05-05-2020

Borgmester Anders Gerner holdt tirsdag tale i anledning af, at det er 75 år siden, Danmark blev befriet.

I dag er det 75 år siden, at Danmark blev befriet. En befrielse, det er vigtigt, at vi markerer, også selv om markeringen i år er anderledes, end den plejer at være. Vi markerer Danmarks befrielse, sammen – hver for sig.

Da vi i går aftes satte lys i vores vinduer og på den måde fejrede befrielsen, så er det, fordi det stadig betyder noget for os. Det var 5 mørke år, som satte dybe spor i Danmark.

Selvom der bliver færre og færre borgere - forældre og bedsteforældre, som oplevede de frygtelige år, og som kan fortælle om deres egne oplevelser - så skal historien fortsat leve og fortælles til kommende generationer. Og det er vi med til at gøre ved fortsat at fejre befrielsen. Det er vores ansvar, at de næste generationer får fortalt historien.

Den 5. maj er frihedens dag. Vi mindes både besættelsen og de modige borgere, som gav deres liv for frihed og sejr. Vi mindes de soldater, der løsnede skud, da tyskerne angreb. De modstandsfolk, der satte livet på spil i store såvel som små heltegerninger. De politimænd, der sidst under krigen blev interneret.

Her i Gribskov Kommune har vi i Gilleleje vores helt særlige forbindelse til besættelsen via de fiskere, deres familier og byens præst, som hjalp jøderne på flugten mod Sverige. Heltegerninger som vi både kan og skal være stolte af.

Vi lever nu i et sikkert demokrati. Men frihed og demokrati kommer ikke af sig selv. Det er noget, man skal pleje, det er noget man skal kæmpe for.

Det ved de yngre veteraner, vi har i dag, fra krige ude i verden. Mange af jer har sår på sjæl og legeme. Med jeres pårørende, er der mere end 2.000 personer alene i Gribskov, som har betalt – og stadig betaler – en høj pris for at have sat livet på spil.

På Byrådets vegne vil jeg takke jer alle for jeres indsats. Og tak til alle dem, som i årene 1940-45 satte livet på spil for Danmark.

Æret være deres minde.